Održano Vijeće za prevenciju Grada Trogira

trogirportal.info
 

Trogir

 
Portal Trogir Trogir
Osvježeno
17:15
Svi
2018
27

Trogir › Vijesti › Gradske vijesti › Gradske › Održano Vijeće za prevenciju Grada Trogira

Trogir 006-001
Trogir Img 3486
Trogir Bd7a7fed2bb2195547ce9d89a1aeaae952c73d6ff81b3ac03589b582356dce2c-002
 
 
23
 
12.2012

Održano Vijeće za prevenciju Grada Trogira

Stanje sigurnosti u Trogiru 2012. godine
Održano Vijeće za prevenciju Grada TrogiraVijece za prevenciju 001
 

U salonu Grada 21. prosinca 2012. godine sastalo se Vijeće za prevenciju Grada Trogira.
Uz nazočnost dogradonačelnice Trogira Vedrane Zelalije, sudjelovali su pročelnici Grada, predstavnici PU Trogir, ravnatelji škola, Centar za socijalnu skrb, gradske službe zdravstvene ustanove i Turistička zajednica.

Po prvi put na Vijeću za prevenciju sudjelovao je i novi načelnik policije Marko Doljanin koji se ovom prilikom i predstavio članovima Vijeća. Marko Doljanin diplomirani je kriminalist i upravni pravnik, a posebno je istaknuo da je imao iskustva u radu Vijeća za prevenciju u drugim gradovima u kojima je bio u službi, te da je puno postignuto tamo gdje je postojala dobra suradnja s lokalnom samoupravom.

Dogradonačelnica Vedrana Zelalija u uvodnoj riječi upoznala je članove Vijeća s točkama dnevnog reda. Prva točka, za koju je podnijela izviještaj Vijeću, bila je o stanju sigurnosti u 2012. godini. Kazala je da nije bilo nekih većih problema, osim dva ljetna požara i snijeg u tijeku mjeseca veljače ove godine. Iskazala je zadovoljstvo radom gradskih službi za vrijeme snježnih padalina, kao i intervencijom vatrogasnih službi za vrijeme požara. Ujedno je kazala da su i članovi Gradskog vijeća bili iscrpno izviješteni o stanju nakon požara, a uvidom u stanje na terenu, Županija je proglasila elementarnu nepogodu.

Trogir je sigurna sredina u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj i sa  drugim državama, rekao je načelnik policije. U protekloj godini registrirano je 409 kaznenih djela koji se uglavnom odnose na krađe u vikend naseljima, te će se pojačati ophodnje u vikend naseljima tijekom zime na cijelom području PU Trogir. Što se tiče prometnih nezgoda, zabilježeno je 114 ozlijeđenih osoba i dva slučaja sa smrtnim ishodom. Najčešći razlozi prometnih nezgoda su brzina i alkohol, rekao je Doljanin.

Od 1. siječnja Trogir će dobiti dva kontakt policajca za centar grada i Travaricu. Na Vijeću za prevenciju načelnik Doljanin predstavio je dva kontakt policajca koji će svaki dan biti u neposrednom kontaktu s građanima. To su Mladen Kuduz i Damir Smoljić. Svrha kontakt policajca, a to je model koji je preuzet iz zapadnih zemalja i pokazao se vrlo učinkovit, ima za svrhu spriječiti kaznena djela. Stalnim ophodnjama po već poznatim područjima gdje se događaju kaznena djela, pokušati će se smanjiti njihov broj. Kontakt policajci će vršiti ophodnje oko škola, a ujedno će putem akcija u suradnji sa školama svi učenici i njihovi roditelji biti upoznati s modelom kontakt policajca. Ovdje je bitna suradnja građana s policajcem, naglasio je Doljanin, ukazivanjem na probleme olakšat će se rad policiji i spriječiti kaznena djela, a građani će dobiti subjektivan osjećaj sigurnosti.

Ravnatelj OŠ Majstora Radovana, Vilko Stojan, zatražio je od policije i Grada da pomognu u rješavanju stalnog problema koji se događa pred osnovnom školom, a to je parkiranje auta na nogostupu čime se u opasnost dovode djeca kad izlaze iz škole. Postavljene su gljive na nogostupu, kazala je dogradonačelnica Zelalija, ali roditelji i dalje parkiraju na cesti kad dolaze po djecu u školu, unatoč tome što postoji parking iznad sportske dvorane. Ravnatelj Stojan je iskazao nezadovoljstvo ponašanjem roditelja, jer kako je kazao, oni sami s nepropisnim parkiranjem dovode djecu u opasnost koja prelaze ulicu između auta i time im je ograničena vidljivost prema prometnici, a ujedno i pretrčavaju cestu gdje nije obilježen pješački prijelaz.

Problem s javnim redom i mirom u noćnim satima, pogotovo u parkovima i mjestima gdje se mladi okupljaju za vrijeme večernjih izlazaka, kojima često kumuje i alkohol, najčešće su primjedbe građana. Grad Trogir će uvesti video nadzor na neka od tih područja, kazala je dogradonačelnica, a ostali članovi vijeća sugerirali su da se na Gradskom vijeću Trogira donese Odluka kojom bi se zabranila konzumacija alkohola na javnim mjestima, poput parkova, šetnica i slično.

U drugoj točci dnevnog reda načelnik policije izvijestio je članove Vijeća o uspješno provedenim akcijama „Zajedno više možemo“ i „Mir i dobro“.
Učenici osnovnih škola organizirano su posjetili policijsku postaju gdje su se upoznavali s radnim okruženjem i načinom rada policije kako bi učenici prihvatili policiju kao prijatelja pomagača. U policijskoj postaji educirali su učenike o načinima kako se obratiti za pomoć te o samozaštitnom ponašanju. Ova akcija provoditi će se i iduće godine, rekao je načelnik Doljanin.

 

Autor: adminwww.trogir.hr
  • Trogir Vijece za prevenciju 001
Vijest se nalazi u:

 
Trogir Baner1
Trogir Dji00054-001
Trogir Dji00053-001
Trogir Dji00060-001
Trogir Dji00062-001
Trogir Dji00215-001
Trogir Img 3488-3
Trogir Img 3920
Trogir Img 3944
Trogir Img 3950
Trogir Img 3956
Trogir Img 3966
Trogir Img 3966
Trogir Img 4214
Trogir Img 4217
Trogir Img 4219

 

 

 

Trogir Wp 20151024 029
Trogir Wp 20151024 026
Trogir Wp 20151024 028
Trogir Wp 20151024 026
 
BožićPraznik rada
 
trogirportal.info preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - trogirportal.info
 
UDOMI - NE KUPUJ

 

 

 

 

 

 

 
NAJAVE

 

 

 
Trogir - Vaterstetten

 

Trogir › Vijesti › Gradske vijesti › Gradske › Održano Vijeće za prevenciju Grada Trogira