URUČENJE PISMENA: Neujednačena legislativa izaziva pravu nesigurnost

trogirportal.info
 

Trogir

 
Portal Trogir Trogir
Osvježeno
07:28
Sij
2019
07

Trogir › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › URUČENJE PISMENA: Neujednačena legislativa izaziva pravu nesigurnost

Trogir 006-001
Trogir Img 3486
Trogir Bd7a7fed2bb2195547ce9d89a1aeaae952c73d6ff81b3ac03589b582356dce2c-002
 
 
Najnoviji videi
 
Recepti
Proljetni rižoto s mladim lukom - Trogir, trogirportal.info Proljetni rižoto s mladim…
Kremasti rižoto baš…
Polumjeseci od badema - Trogir, trogirportal.info Polumjeseci od badema
badema
Igre, igrice
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Trogir, trogirportal.info Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Trogir, trogirportal.info Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Trogir, trogirportal.info Bubblez
Za one koji vole šarene…
Zadnje vijesti
18
 
11.2011

URUČENJE PISMENA: Neujednačena legislativa izaziva pravu nesigurnost

Fakultet prometnih znanosti u okviru studentskog projekta Harmonizacija javnog poštanskog sustava organizirao je okrugli stol na temu Novi izazovi u dostavi sudskih i upravnih pismena.
URUČENJE PISMENA: Neujednačena legislativa izaziva pravu nesigurnostSavjetovanje preporuke
 

Okruglom stolu nazočilo je 40 sudionika iz različitih područja, od predstavnika sudova, porezne uprave, ministarstva, preko predstavnika davatelja poštanskih usluga, javne nabave, ureda pučkog pravobraniteljstva, nacionalnog regulatornog tijela pa do profesora s fakulteta i studenata poštanskog smjera FPZ te ostale stručne javnosti. Uz četiri kratke prezentacije razgovor je potrajao više od dva i pol sata, no pokušaj donošenja zajedničkih zaključaka nije uspio.

Najvažnije mišljenje, i mišljenje većine, je da aktualna hrvatska legislativa po pitanju uručenja raznih vrsta pismena, a zbog različitih odredbi u parničnom, prekršajnom, kaznenom, upravnom, poreznom, ali i u poštanskom zakonu, nije životna, pa ju je u svakodnevnoj praksi gotovo nemoguće provesti s prihvatljivom pouzdanošću. Naravno, sve to izaziva pravnu nesigurnost, kako kod samih stranaka, tako i kod tijela koje vode predmetne postupke, budući da stranke mogu biti uskraćene u svojim osnovnim pravima, a tijela koja vode postupke, nesigurna u valjanost zakonom propisanog procesa dostave.

Konkretnije, navedeni zakoni propisuju da se stari postupci rješavaju po starim zakonima, a novi po novim, te je samo na taj način uvećan broj procedura ispravnog uručenja. U navedenim zakonima pojavljuju se i neki novi pojmovi, nigdje definirani, koji otežavaju ispravno uručenje, primjerice, “član obitelji sudionika”, “poslovno sposobni član kućanstva”, “kućepazitelj” i slično. Također su pojedinačno istaknute odredbe Zakona o upravnom postupku koje propisuju procedure u svezi uručenja, a za koje nije razvidno kako ih tehnološki ustrojiti i operativno izvršiti. Stoga se opravdano nametnulo pitanje kako će dostavljač prepoznati o kojem je pismenu riječ, kome ga može uručiti i na koji ga način, od desetak mogućih, treba uručiti.

Oko prijedloga rješavanja ovih i drugih izazova moguće je bilo razaznati više prijedloga, no jedinstveno je mišljenje da nužno treba harmonizirati propise koji se odnose na uručenje pismena. Dakako, struka je ponudila nekoliko načina, od propisivanja jednog novog zakona koji bi uredio dostavu svih pismena, preko vraćanja na stari, već uhodani, način uručenja u omotnicama bijele i plave boje, pa do popisivanja i propisivanja svih načina uručenja u poštanskom zakonu. Međutim, svi su se složili da o harmonizaciji propisa trebaju odlučiti nadležna ministarstva, Vlada i Sabor u skladu s realnim financijskim mogućnostima države. Stoga je sa skupa poslana poruka nadležnim državnim tijelima koji pripremaju legislativu za donošenje u Hrvatskom saboru da iskomuniciraju među sobom optimalan način uručenja, kako s tehnološkog i ekonomskog, tako i s pravnog i regulatornog gledišta, radi harmonizacije odredbi o uručenju svih pismena, za sve građane, na unaprijed poznat i prihvatljiv način, a sve u cilju smanjenja pravne nesigurnosti, kako državnog sustava uprave i pravosuđa, tako i javnosti kojoj je pravni sustav prvenstveno i namijenjen.

Autor: IZHR 4.0www.mojzagreb.info
  • Trogir Savjetovanje preporuke
Vijest se nalazi u:

 
Trogir Baner1
Trogir Dji00054-001
Trogir Dji00053-001
Trogir Dji00060-001
Trogir Dji00062-001
Trogir Dji00215-001
Trogir Img 3488-3
Trogir Img 3920
Trogir Img 3944
Trogir Img 3950
Trogir Img 3956
Trogir Img 3966
Trogir Img 3966
Trogir Img 4214
Trogir Img 4217
Trogir Img 4219

 

 

 

Trogir Wp 20151024 029
Trogir Wp 20151024 026
Trogir Wp 20151024 028
Trogir Wp 20151024 026
 
BožićPraznik rada
 
trogirportal.info preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - trogirportal.info
 
UDOMI - NE KUPUJ

 

 

 

 

 

 

 
NAJAVE

 

 

 
Trogir - Vaterstetten

 

Trogir › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › URUČENJE PISMENA: Neujednačena legislativa izaziva pravu nesigurnost